Vuodesta 2018 alkaen olemme kertoneet swahiliksi, mitkä aivoinfarktin oireet ovat, miksi niiden nopea tunnistaminen on tärkeää ja miksi kuntoutus kannattaa aloittaa pian sairastumisen jälkeen sekä mitkä ovat sairauden riskitekijät. Järjestömme tekee myös Suomessa työtä terveyden edistämiseksi kannustamalla liikuntaan ja ulkoiluharrastuksiin.
Leila, Amina & Tapani. Järjestön varapuheenjohtaja Leila Österback on kenialaissyntyinen sairaanhoitaja, joka on valmistunut Lahden ammattikorkeakoulusta. Opinnäytetyö käsitteli sairaanhoitajan roolia ortopedisten leikkauspotilaiden postoperatiivisessa kivunhoidossa. Hän on työskennellyt sairaaloissa ja vanhainkodeissa ja tuntee näin sekä suomalaisen että itäafrikkalaisen tavan tehdä hoitotyötä.
Kuvassa vasemmalta: Leila, Amina & Tapani perustamiskokouksessa 2018.
Puheenjohtaja, metsäekonomian tohtori Tapani Tyynelä, on tehnyt metsäntutkimusta yli kymmenessä maassa ja neljässä maanosassa. Väitöskirja käsitteli trooppisten istutusmetsien sosiaalisia vaikutuksia Zimbabwessa ja Indonesiassa. Aivoinfarktit katkaisivat tutkijan uran kolmekymppisenä: ”Kun laahustin ensimmäisen aivoinfarktini jälkeen jalkaani vetäen puolisokeana tansanialaiseen sairaalaan, niin sain oireiden perusteella malariadiagnoosin, pillereitä ja malariapiikin.” Kraatterijärven maisemissa Pohjanmaalla asuva Tyynelä on kuntoutunut kahden aivoinfarktin ja niitä seuranneen Meilahden sydänoperaation jälkeen.
Hallituksen vanhempana neuvonantajana toimii kansainvälisten kehitysprojektien asiantuntija VTT Riina Pilke, joka asuu ja työskentelee tällä hetkellä Liberiassa. Hänen taloussosiologian alaan kuuluva väitöskirjansa tarkastelee EU:n kehitysyhteistyötä ja -politiikkaa, ja globaaleja köyhyyden ja kehitysyhteistyön määritelmiä.
Hallituksen muista jäsenistä Martinilla on vankkaa kokemusta Väli-Amerikasta ja Johannalla mm. Pohjois-Lontoosta ja Tallinasta.
-Kiinnostaako jäsenyys? Ota yhteyttä puheenjohtajaan: babayakubu43 at gmail.com